Pediatrik Kanserler
En Sık Görülen Çocukluk Çağı Kanserleri Hangileridir?
Her yıl dünya genelinde 180000’den fazla çocuk ülkemizde ise 2500-3000 kadar çocuk kansere yakalanmaktadır. Birçok ülkede kanser kayıtları olmadığından doğru sayı çok iyi bilinmemektedir. Görülme sıklığına göre sıralanacak olursa çocukluk çağı kanserleri aşağıdaki şekilde sınıflanabilir.
1. Lösemiler (kemik iliği kaynaklı)
Akut Lefoblastik Lösemi (ALL)
Akut Miyeloblastik Lösemi (AML)
2. Beyin Tümörleri (beyin ve sinir dokusu kaynaklı)
3. Lenfomalar (lenf bezi kaynaklı)
Hodgkin Dışı Lenfoma (NHL)
Hodgkin Lenfoma (HL)
4. Nöroblastom (ilkel sinir hücresi kaynaklı)
5. Wilms tümörü (böbrek kaynaklı)
6. Yumuşak doku sarkomları (kas ve bağ dokusu kaynaklı)
Rabdomiyosarkom
7. Kemik sarkomları (kemik dokusu kaynaklı)
Osteosarkom
Ewing sarkomu
8. Retinoblastom (retina kaynaklı)
9. Germ Hücreli Tümörler (ilkel üreme hücresi kaynaklı)
10. Karaciğer Tümörleri (karaciğer dokusu kaynaklı)
Hepatoblastom
Hepatosellüler Karsinom
11. Epitelyal tümörler (epitel hücresi kaynaklı)
12. Diğer tümörler
Her ne kadar ülkemizde çocukluk çağında lenfomaların beyin tümörlerinden daha fazla görüldüğü bildirilmekte ise de bu durumun gerçek bir fazlalıktan çok beyin tümörlerinin kanser kayıt sistemlerine kaydedilmesindeki eksikliklerden kaynaklanması daha olasıdır. Sağlık çalışanlarının hangi dalda görev yaptıklarından bağımsız olarak bilgi sahibi oldukları tüm kanser vakalarını kayıt sistemlerine girmeleri hem bu açıdan hem de kansere yönelik politikaların geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Çocukluk Kanserlerinin Görülme Sıklığı Nedir?
Çocukluk çağı kanserlerinin görülme sıklığı bir milyon çocukta 120 kadardır. Buna göre Türkiye’de her yıl 2500-3000 yeni çocuk kanseri olgusu beklenmektedir. Kanser tanı ve tedavisinde, özellikle ilaç tedavisinde (kemoterapi) kaydedilen önemli gelişmelere paralel olarak çocukluk çağı kanserlerinde sağkalım önemli ölçüde artmıştır. Çocukluk çağı kanserlerinin % 60-70′i günümüzde tamamen tedavi edilebilmektedir. “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork” sloganı çok doğrudur. Erken tanı konan, erken evrede yakalanan hastalarda kurtulma şansı çok yüksektir. Kanserle mücadele eden sağlık çalışanları ve kamu yararına faaliyet gösteren kuruluşlar olarak görevimiz, hem halkı, hem her basamaktaki sağlık çalışanlarını bu konuda bilgilendirmek, böylelikle hastanın en küçük uyarıcı belirtilerde hekime başvurmasını ve hekimin de hızlı bir şekilde tanıya gidip hastayı kanser tedavilerinin yapıldığı merkezlere sevk etmesini sağlamaktır.
KAYNAKLAR
Pizzo PA, Poplack DG. Principles and Practice of Pediatric Oncology, 6th edition, Philadelphia, Lippincott Williams and Wilkins, 2011.
Pinkerton R, Plowman PN, Pieters R. Paediatric Oncology, 3rd edition. New York, Oxford University Press, 2004.
Kutluk T. First national pediatric cancer registry in Turkey: A Turkish pediatric oncology group study. Ped Blood & Cancer. (Abstract) 2004,43:452
Hazırlayan: Doç. Dr. Serhan KÜPELİ
E-posta: serhankupeli@cu.edu.tr